Elazığ İl Koordinatörlüğü

“TKDK, ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİNİ EĞİTİMLERLE PEKİŞTİRİYOR”


TKDK Elazığ İl Koordinatörlüğü ile Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi arasındaki işbirliği, sektör ile ilgili verilen eğitimlerle beraber işbirliğini daha da güçlendiriyor.
 TKDK Elazığ İl Koordinatörlüğü’nde düzenlenen eğitime İl Koordinatörü Sayın İbrahim Sertaç Yılmaz ve Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Sayın Nuri Çakmak ve Prof. Dr. Naim Sağlam ile beraber kurum uzmanları katıldı. İl Koordinatörlüğü hakkında bilgi veren Yılmaz, 2012 yılından beri Elazığ’a yapılan IPARD yatırımları ile ilgili de kısa bir sunum gerçekleştirdi.  TKDK olarak su ürünleri sektörüne yönelik yapılan desteklemeler ile ilgili açıklama yapan Yılmaz, " Kurulduğumuz günden bu yana su ürünleri sektörü desteklediğimiz bir sektör. Elazığ alabalık yetiştiriciliğinde lider konumda. Biz, kurum olarak hem yetiştiriciliğe hem de işleme sektörüne destek veriyoruz. En son işleme sektöründe desteklediğimiz kerevit ve su ürünleri işleme tesisi Türkiye’nin üçüncü, bölgenin ise ilk tesisi olacak. Yetiştiricilik için zengin sulara sahip ve her mevsimde üretim yapabilecek serinlikte su rezervine sahip bir il durumundayız. Üreticiler bu alanda bilinçliler, üniversitemiz bu sektöre ciddi katkı sunmaya devam etmektedir. Elazığ’da su ürünleri yetiştiriciliği yapanların en büyük şanslarından birisi de Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin hocalarından sonuna kadar destek alabilmeleridir. Biz TKDK olarak, bu sektörde faaliyet gösteren işletmeleri modern işletme standardına çıkarıp elde edilen ürünün ekonomik olarak daha güçlü olmasına katkı sunuyoruz. Bu alanda bizlere eğitim vermek için gelen değerli hocalarıma da teşekkür ediyorum” dedi.
Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naim Sağlam tarafından kurum uzmanlarına su ürünleri sektörü ile ilgili bilgilendirme eğitimi verildi. TKDK’ nın yetiştiriciler için bir şans olduğunu belirten Sağlam “ Elazığ olarak Alabalık üretiminde Türkiye’de birinci sıradayız.  Aynı zamanda su kaynakları açısından baktığımızda da Türkiye’de hatırı sayılır durumdayız. Bizdeki suyun da kalitesi tabii ki önemli. Suların kirlenmemiş olması özellikle yetiştiricilik açısından insan sağlığı açısından önemli. Bu kapasiteyi tam anlamıyla kullanırsak 1 milyon tona kadar ulaşma şansımız da var. Ürün çeşitliliği henüz istediğimiz anlamda gerçekleşmedi. Ama bunlar da zamanla daha da şekillenecektir. Şu an Kerevit yetiştiriciliği ve işlemeciliği alanında TKDK sayesinde ciddi bir yatırım oluşmuş, yine tıbbi sülük yetiştiriciliği olarak 3 tane işletmemiz işlemlerini tamamlamış olup 8 tanesi belge aşamasındadır. Elazığ’da yetiştirilen alabalık uluslararası pazarlarda tüketilmektedir. Çok eski bir yetiştiricilik kültürü olmamasına rağmen çok hızlı ilerleyen bir sektör oldu. Gerek TKDK destekleri, gerekse yetiştiricilik desteği ve üniversitenin teknik noktada sağladığı imkânlarla, alabalık yetiştiriciliğinde Elazığ lider konumda. Elimizdeki kapasiteyi kullandığımızda yeni istihdam oluşturabileceğimiz bir alan. Elazığ’ın ihracat potansiyelini baktığımızda burada üretimle beraber makine ekipman imalatı noktasında da yeni bir sanayi alanı açılabilir. Tabi bunların hepsi iyi tanıtım ve ciddi emekle olacak şeylerdir. Konya’ya baktığımızda İç Anadolu Bölgesinde olan bir ilimiz ama işleme sektörü müthiş gelişmiş. Elazığ buna hayli hayli müsait bir ilimiz." dedi.
Kurum uzmanlarının modern işletmelerin kurulumunda ihtiyaç duyulan ekipmanlarla ilgili sorularından sonra program sona erdi.