Elazığ İl Koordinatörlüğü

TKDK 29 PROJENİN TOPLU AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ


TKDK 29 PROJENİN TOPLU AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Elazığ İl Koordinatörlüğü tarafından IPARD II programı kapsamında yatırımı tamamlanan 29 projenin toplu açılışı gerçekleştirildi. Programa, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Tarım Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Hadi Tunç, Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, TKDK Başkanı Hakan Kalender, kurum müdürleri, stk temsilcileri ve davetliler katıldı.
TKDK tarafından desteklenen 29 projenin toplu açılışı, üst düzey yoğun katılımla gerçekleştirildi. Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada bu yatırımların Elazığ'a çok büyük katkılar sunacağını belirtti.
Kaldırım, "Elazığ'da 3 tane aktif Organize Sanayi Bölgesi var ve iki OSB'nin altyapı çalışmaları devam ediyor. Yeni kurulum aşamasında olan iki OSB'nin de tamamlanmasıyla birlikte 5 tane OSB'ye sahip çok önemli özel sektörde üretim yapan cazibe şehir haline gelmiş olacağız. Bugün kadar kamu yatırımlarıyla kendinden söz ettiren alt yapısını tamamlayan, yatırım ortamını iyileştiren, geliştiren şehrimiz özel sektör olarak da parlayan yıldız haline gelecektir. Büyüyen Türkiye ekonomisine bir katkı vermiş olacak." dedi.
Elazığ'ın dünya markası olma çalışmalarında yoluna emin adımlarla devam ettiğini aktaran Kaldırım, "Tarıma dayalı besi OSB’nin açılmasıyla Elazığ özellikle hayvancılıkta arzuladığı yere gelmiş olacak. Elazığ Türkiye'de cazibe merkezi ve büyüme kutbu haline gelecek. Sadece Türkiye'de büyüme ve gelişme değil dünyaya açılan ve rekabet eden önemli şehirlerle rekabet eden bir şehir konumuna gelecek." ifadelerini kullandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Hadi Tunç yaptığı konuşmada, bakanlık olarak çiftçilerin ve üreticilerin her zaman yanında olduklarını söyledi.
Büyüme rakamlarında rekorlar kırdıklarını ve tarımda yüzde 4.6 olarak büyüme gerçekleştiğinin bilgisine veren Tunç, "Ülkemizde son 15 yılda yaklaşık 117 katrilyon TL destek verdik. Sektörün gelişmesi ve büyümesi için devletin tüm imkanlarını seferber ettik. Büyüme rakamlarında rekorlar kırdıklarını belirten Tunç, "Elazığ'a son 15 yılda 250 milyon TL hayvancılıkta hibe desteği olmak üzere, 746 milyon TL nakit tarımsal destekte bulunduk. " şeklinde konuştu.
"Elazığ'ın da içinde olduğu 42 ilimizde ağırlık olarak Avrupa Birliği fonlarının kullanıldığı kırsal kalkınma yatırımlarını destekliyoruz." diyen Tunç konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Elazığ, TKDK hibelerinden en fazla yararlanan illerden biri olmuştur. Elazığ,42 il içerisinde hibe oranı itibariyle 3. sırada yer aldı. Bugüne kadar Elazığ'da 2013-2018 döneminde 300 projeyle sözleşme imzaladık. 240 milyon TL hibe olmak üzere 412 milyon TL'lik yatırım kazandırdık. 2 bin 700 kişiye bu işletmelerde istihdam sağladık." Dedi.
TKDK Başkanı Hakan Kalender de, Elazığ’ın TKDK'dan bugüne kadar hibe alan iller içerisinde 3. sırada bulunduğunu anımsattı. Elazığ’lı yatırımcıların gayreti ve TKDK İl Koordinatörlüğü çalışanlarının yoğun çalışması sonucunda bu denli başarılı yatırımların gerçekleştiğini aktaran Kalender, şöyle devam etti:
"Bugün toplu açılışını yapacağımız 29 projeye 22 milyon TL lik yatırım desteği sağladık. Bu hibeler sayesinde Elazığ’da toplam 37 milyon liralık yatırım yapıldı. Bugüne kadar 42 ilimizde toplam 12 bin projeye 3,5 milyarlık hibe sağladık. Bu hibeler sayesinde önemli oranda yatırımlar yapıldı ve 60 bin istihdam oluştu.Bu sayede yeni iş imkanları oluştu. TKDK olarak süt üretiminden besiciliğe, işleme pazarlama tesislerinden kırsal turizme, su ürünlerinden arıcılığa kadar yaklaşık 20 farklı konuda hibeler sunuyoruz. Bu yatırımlarımız her geçen gün artmaya devam edecektir.  IPARD hibelerinin daha etkin kullanımı için önemli düzenlemeler yaptık. Amacımız, daha fazla işletmeyi desteklemek ve küçük yatırımcılara kolaylık sağlamaktır.” dedi."
Yapılan konuşmaların ardından temsili çek verme töreni yapıldı. Daha sonra protokol üyeleri kurdele keserek tesislerin toplu açılışını gerçekleştirdi.